nedelja, 22. februar 2015

Prišel sem, da služim

V četrtek smo imeli v šoli z vsemi razredi kratko duhovno pripravo na Postni čas. Zame je bila to taka inauguralna dejavnost, ko sem lahko pobližje začutila utrip in pripravljenost celotnega učiteljskega zbora, kakor razpoložljivost samih gojencev. Uaw. To bi privoščila vsakemu mojemu kolegu iz Slovenije. Doživeti kako diha salezijanska šola, ki je zavezana pastoralnemu pristopu: “daj mi duše drugo vzemi”. Za to pripravo so se učitelji s srcem odpovedali uri matematike ali fizike, portugalskega jezika ali pač tistega, kar jim je zapovedoval urnik. Kar navaditi se bom morala, da je tukajsnja šola pač zelo drugačna od tiste, ki sem jo sama obiskovala pred tridesetimi leti. Ampak, kaj ko je proces miselnosti, spomina, občutkov, navad, bistveno počasnejsi in močnejsi od tega, da le zamenjaš celino in se po dvanajstih urah leta znajdeš v popolnoma drugi resničnost.




Postni čas v Brazliji močno zaznamuje “Campanha da fraternidade”, ki se vsako leto globlje loti ene od socialnih problematik. Letos razglabljamo o odnosu med Cerkvijo do države in njenih institucij. Cerkev predstavlja svoja stališča do velikih socialnih problemov te megadržave: revščine, neenakosti, korupcije, lakote, nasilja, neizobraženosti... in spodbuja, da se verniki aktivno vključimo tudi v politično življenje, saj je to  poleg molitve in dobrodelnosti tista pot, ki lahko pripelje do spremembe. Na plakatu za Kampanijo je prikazan papež Frančišek, ki se sklanja ko umivan noge zaporniku. Prav on nam daje zgled z Jezusovo gesto in vabi, da Cerkev postane skupnost tistih, ki služimo in se sklanjamo k najbolj ubogim.


Zame sta torej jasni in izzivalni ti dve drži tekom Postnega časa. Poslušanje in služenje. Ko poslušam človeka, situacijo, sosestro, učenca in ga razumem, mu znam tudi prav pomagati, svetovati, mu služiti. In ti, si izbral svojo postno prakso? Lahko se postim in izvajam neko prakso, disciplino, vajo v pozitivno smer: npr. več branja Bože besede, večkrat se zahvalim, več časa posvetim pogovoru v družini ali v negativno, torej: manj brskanja po internetu, manj sladkarij, manj kritiziranja.  



Kaj pa nam predlaga papež Francisek za teh 40 milostnih dni? Ste že videli njegov seznam?

  1. Nasmehni se, kristjan je vedno vesel!
  2. Zahvali se (četudi se ti ni potrebno).
  3. Spomni se tistih, ki jih imaš rad.
  4. Pozdravi z navdušenjem tiste osebe, s katerimi se srečuješ vsak dan.
  5. Poslušati situacijo drugega, brez predsodkov, z ljubeznijo.
  6. Ustavi se, ko nekdo potrebuje tvojo pomoč.
  7. Spodbudi tistega, ki je brevoljen.
  8. Veseli se za sposobnosti in uspehe drugih.
  9. Zberi stvari, ki jih ne potrebuješ in jih podari tistemu, ki jih potrebuje.
  10. Pomagaj, v kolikor je možno, da se bo lahko drug odpočil.
  11. Opozori z ljubeznijo, in ne popusti zaradi strahu.
  12. Bodi pozoren z malimi stvarmi s tistimi, ki so blizu tebi.
  13. Počisti stvari, ki jih uporabljaš in skrbi za red v hiši.
  14. Pomagaj drugim v premagovanju težav.
  15. Pokliči starše, govori več z njimi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar