četrtek, 12. december 2013

La Guadalupana

Foto: MAK


»Kakor vsi Mehicani, imam tudi jaz od svojega otrostva poboznost do Marije. Vsakokrat, ko se vrnem ali ko odidem iz Mehike, grem vedno v Guadalupe. Zdi se mi najbolj naravna stvar na tem svetu, iti v materino hiso. Ta navada me je privedla, da sem se na poseben nacin posvetil Njej. Vedno ko obiscem kako svetisce obnovim tudi svojo posvetitev«. Te besede je izrekel vrhovni predstojnik salezijancev don Pasqual Chavez v nedavnem intervijuju, ko je spregovoril ob svojem duhovniskem jubileju.

Foto: splet
December 1531. Mehika. Marija se prikaze poniznemu indijancu Juan Diegu, ampak nihce mu ne verjame. Na njeno prosnjo v svoj plasc nabere vrtnice, ki so cudezno vzcvetele sredi decembra na kamnati pristavi. Pred skofom razpre plasc, vrtnice padejo na tla, plasc pa krasi cudovita Marijina podoba.

Podoba je neopisljivo lepa. V Marijinih oceh so odtisnjene postave 13 oseb, ki so bila navzoce v casu cudeza. Zvezde na Marijinem plascu ponazarjajo tocno postavitev zvezd, kakor so bile le te na dan cudeza – 12. 12. 1531. Slikarska tehnika je neznana, barve so nespremenjene. Te besede so povzete iz uvodnika filma »Guadalupe – ziva podoba«. 
Foto: MAK
Da pa si lahko malo bolj priblizam Guadalupsko Marijo, ki jo je Janez Pavel II. razglasil za zavetnico obeh Amerik mi svoje misli podeli se s. Rosanna, doma prav od tam.

»Pri nas so prakticno vsi veliki prazniki prav na dan, ko praznuje Marija iz Guadalupeja. Jaz sem na primer prejela vse svoje zakramente takrat. Guadalupano imajo radi res cisto vsi. Tudi, ce niso kristjani vsi pravijo, da so od Guadalupane in se ji priporocajo. Cudez in enkratnost nase mehiske Marije je v tem, da je ziva in je v neprestanem prikazovanju. Njena podoba, ki jo tehnicno ne moremo opredeliti, lahko pa recemo, da je se najbolj podobna fotografiji je velika 143 cm. Postavitev zvezd na njenem plascu dolgo ni bila jasna, saj so iskali povezave gledajoc zvezde iz zemlje v nebo, postavitev pa je iz perspektive neba proti zemlji, torej nekaksen Bozji pogled. Marija te s pogledom vedno spremja, kakor se premaknes ti, tako ti njen pogled sledi. Podoba prikazuje noseco zeno, torej Marijo Bozjo mater, ki pod srcem nosi Jezusa. Ko so se strokovnjaki s stetoskopom priblizali sliki in ga polozili na Marijin trebuh so jasno slisali bitje dojenckovega srca. Torej je na nek nepojasnjen nacin upodobljen tudi Jezus«. 



Ni komentarjev:

Objavite komentar