nedelja, 26. april 2015

Iz dežele Santa Cruz

Ta teden so Brazil zaznamovali pomembni datumi. Kot se učim jezika, navad, zraven sodi tudi učenje zgodovine. Ko meseci na koledarju minevaju in se vrstijo datumi, s seboj prinsejo tudi obeležja zgodovinskih dogodkov. In tako spoznavam korenine, preteklost, osebnosti, ki so del te ljube dežele. V mesecu aprilu, ki ga zaznamuje praznik hvaležnosti  naši Vrhovni Materi Yvonne in te dni poteka v Boliviji z naslovom “Rasti in cveteti z mladimi, tam, kjer nas Bog hoče”, je odlična iztočnica za vpogled v zgodovino brazilskega naroda.


Foto: FMA Bolivia

“Neizmerno prostrana dežela, prekrita z gozdovi, prepojena s čudovitimi sladkovodnimi rekami, naseljena z živahnimi ljudmi, ki so skromno oblečeni, se radi postavijo z opravo iz ptičjega perja in zelo radi plešejo.” Na tak slikovit način v svojem prvem in izredno bogatem pismu opisuje srečanje z novo zemljo in njenimi prebivalci Pero Vaz de Caminha.


Meseca aprila se spominjamo obletnice ene najbogatejših držav na svetu v njenem zgodovinskem izročilu, kulturi, kulinariki, naravnem bogastvu in pokrajinski raznovrstnosti. Dne 22. aprila mineva 515 let, ko je bila ta brezmejna pokrajina krščena za Brasil. Kljub temu, da je od tega minilo že mnogo let in se je neomejeno izkoriščalo naravne danosti, posekalo milijone kubikov gozda in se zvrstilo nešteto ekspedicij na območja bogata z zlatom ter se trpelo za posledicami korupcije, dežela še danes ohranja podobnosti, ki so opisane v tistem zgodovinskem pismu.


Costa de descobrimento, foto: splet.

Cabral je odplul iz Portugalske, 9 marca, leta 1500. S seboj je imel posadko, ki je štela 1500 mož, na 9 ladjah, 3 karavelah in na nekaj manjših plovilih. Pluli so v neznano, vse dokler se niso izkrcali v bližini danes poznane “Costa de descobrimento” ali “Obale odkritja”, ki se nahaja na jugu Bahie, kraj, danes na žalost pozna le malo brazilcev. Območje, kjer se je rodil Brasil je nasičen z bogatimi podrobnostmi, ki prikazujejo, kako je krščanska religija pustila močan zgodovinski pečat.


Štiri dni po odkritju, torej 26. aprila 1500, je Henrique Soares de Coimbra daroval prvo sveto mašo za posadko pod vodstvom Pedra Álvaresa Cabrala, kot je zapisano v zgodovinskem pismu Vaz de Caminha. Občina Santa Cruz Cabrália vzdržuje kraj za katerega menijo, da je bila tam opravljena prva bogoslužna slovesnost. Ko so obhajali mašo so ob tem v zemljo zasadili znamenje križa in se ozirali v neskončno modrino Atlantskega oceana in ozemlje krstili pod imenom “Zemlja Svetega Križa”. Brasil je torej od svojih prvih dni katoliški. V okolici 15 kilometrov od znamenitega križa so postavili tri cerkve, ki so danes zgodovinsko najstarejše v bazilski deželi. Še vedno stojijo in pričujejo o pomembnih začetkih nove kulture. To so: Cerkev Usmiljenja, Cerkev Naše Gospe iz Pene ter Cerkev svetega Benedikta. 

Santa Cruz, foto: Eduardo Gois

Ni komentarjev:

Objavite komentar