nedelja, 12. januar 2014

Prva je bila Angela Vallese



Druzina je bila materialno precej revna, ampak ne primanjkuje jim medsebojne povezanosti, domacnosti in blizine. Ko ima sest let Angela zacne obiskovati solo, toda po vsega skupaj stirih letih, jo mora zapustiti, saj druzina potrebuje pomoc pri prezivljanju. Angela se priuci sivanja in se spoprime z revscino tako, da pomaga svojim domacim in s skromnim delom lajsa stisko. 


Angela Vallese, foto: Andate
Ko steje nekaj vec kot sedem let se v domaci cerkvi predstavita dva misijonarja. Prisla sta od dalec. Pripovedujeta o tem kako obstajajo ljudje, ki se niso slisali za Jezusa in da je veliko otrok, ki so zelo zanemarjeni in lacni. Angela poslusa in je globoko pretresena. Prva je, ki se ponudi, da bi za te otroke pripravili nabirko, saj v svoji majhni glavici ze vidi, kako bi ta sredstva pomagala, da bi otroke pripeljali k Jezusu. Nepredstavljivo ji je namrec, da bi ti otroci morali nekoc umreti, brez, da bi bili krsceni in ne bi spoznali Jezusa. Morda prav zaradi svojega umirjenega, »angelskega« izraza ljudje prav njej namenijo od vseh otrok za nabirko najvec. V njenem srcu pa le ena sama molitev: »Gospod pomagaj mi, da bom resila toliko dus, kolikor je cekinov, ki sem jih zbrala«.


To je otrostvo Angele Vallese, ki se je rodila 8. januarja 1854 v Lu Monferrato. Majhen kraj, toda bogat v stevilnih duhovnih poklicih. Angela bo za vse zivljenje nosila v spominu milost, da je bila rojena prav v letu, ko je bilo razglasena dogma o Marijinem Brezmadeznem spocetju. In letos obelezujemo 160 let od njenega rojstva. 


Don Bosko blagoslavlja misijonarje. Foto: MAK
Bilo je 14. novembra 1877, ko je stela 23 let in je bila na celu prve misijonske odprave sester HMP v Ameriko. Bila je navdusena in polna morneskega duha. V Ameriki je uresnicila otrosko zeljo in »resila toliko dus, kolikor je cekinov, ki jih je zbrala«. V svojih 36 letih misijonskega zivljenja je znala prenesti Evangelij v zivljenje, saj je bilo njeno zivljenjsko vodilo »da naj bo predstojnik, kakor tisti, ki streze«. Bila je neutrudna zena, ki je prepotovala stevilne razdalje, se soocala s selitvami, osamljenostjo, odrekanjem, revscino in vsakovrstnimi tezavami. Zato, ker je kot deklica sprejela dar misijonskega srca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar