ponedeljek, 4. november 2013

VIDES internazionale

Ob prebiranju in poslusanju letnih porocil.
Mednarodno združenja z imenom “VIDES.” je bilo ustanovljeno 24. oktobra 1991 v Belgiji in ima svoj sedez v Rimu. Ime zdruzenja je kratica in vsebuje italijanske besede “Volontariato-Internazionale-Donna Educazione-Sviluppo”. Besede izrazajo nase poslanstvo: mednarodno prostovoljstvo, za opolnomocenje zena, preko vzgoje za razvoj.

Organizacija VIDES je ustanovljena in spremljana s strani Družbe hčera Marije Pomočnice in danes deluje v 42 deželah sveta: od tega v 15 drzavah Evrope, v 8-ih na azijski celini, v 16 drzavah Amerike in 3 v Afriki. Njeno podruznico od leta 2006 najdemo tudi v Sloveniji. Nase glavne smernice so karizmaticno osredinjene v salezijanskem vzgojenem stilu, kjer skupaj z mladimi delujemo za evangelizacijo drugih mladih.

Nasa prizadevanja so v:
- Obrambi clovekovih pravic, predvsem otrok, mladih in zena (imamo svoje zastopnike v Zdruzenih narodih in v Svetu Evrope)
- V promociji prostovoljstva tako na lokalni, kakor mednarodni ravni
- Sirimo mrezo botrstva, ki pomaga pri solanju otrok in vzdrzevanju njihovih druzin
- Nasa prizadevanja so namenjena tudi odrascajocim mladim, da bi postali protagonisti v svojem okolju in se kot aktivni drzavljani vkljucevali v politiko za skupno dobro cele druzbe.
Od 1. do 2. novembra smo se v okolici Rima zbrali na nasi letni skupscini, da smo pregledali prehojeno pot. Lani smo namrec obelezili 25. letnico delovanja in ob tem pripravili mednarodni kongres z naslovom: »Spominjati se – Veseliti se  - Obnavljati se«. Ta locnica nam je dala novega zagona in smo tako med porocili lahko obcudovali kako so po lokalnih enotah zazivele nove spodbude ter di delili bogate izkusnje.
Guido Barbera predsednik VIDES in s. Leonor Salazar.
Potrdili smo nove programske smernice, ki nas povezujejo z blizajocim se Vrhovnim zborom Druzbe hcera Marije Pomocnice in nas vabijo, da skupaj z mladimi gradimo dom, ki evangelizira. Tako smo si med drugimi zadali nalogo priprave novega prirocnika za oblikovanje prostovoljcev, spremljevalcev in skupnosti, ki sprejemajo. Zelimo si, da bi sledili besedam nase Vrhovne matere Yvonne Reungoat, in bi gojili »misijonsko držo, kot naravni sad poklicne kulture«. Zavedamo se, da ima VIDES danes v vse bolj globaliziranem svetu pomembno nalogo vstopati v mrežo z drugimi organizacijami in združenji, ki si prizadevajo za celostni razvoj človekove osebe. Skupaj smo poklicani k odkrivanju primernih poti za promocijo kulture človekovih pravic, izhajajoč od tistih, ki so za te pravice najbolj prikrajšani.

Predstavnice smo prisle iz Filipinov, Kanade, Belgije, Slovenije, ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar