sobota, 30. november 2013

Svet, ki si ga zelim


Leto 2014 je s strani Zdruzenih narodov proglaseno za mednarodno leto druzinskega kmetovanja. Do te odlocitve so prisli po mocnem pritisku 360 nevladnih organizacij in 60 drzav sveta. Zadnji petek v novembru sem se skupaj s s. Idalino, s. Lucio in s. Julio, ki je s strani Druzbe HMP odgovorna za sodelovanje pri JPIC (komisija za pravicnost – mir – varstvo stvarstva) udelezila njihovega rednega srecanja. Srecanje je razdeljeno v tri dele: predstavitev stanja zgoce tematike, refleksija povezana z molitvijo, konca pa se s korakom, kaj lahko storimo, spremenimo, izboljsamo. 


Foto: splet
 
Ali veste da:
-       -   870 milijonov oseb trpi kronicno lakoto? Med otroci je priblizno 171 milijonov mladoletnikov, mlajsih od pet let, ki so kronicno podhranjeni, skoraj 104 milijona otrok ima premajhno tezo.

-        -  Ekonomska kriza, energetska kriza in klimatske spremembe so pokazale, da ima dominantni model kmetovanja velikih multinazionalk velike omejitve.

-        -  Se danes kmetijstvo izvaja na 38,5 % zemeljske povrsine in pridelki nudijo vec kakor 84 % prehrane na svetu?

-       -   43 % svetovnega prebivalstva je zaposlena v kmetijstvu, od tega jih je 55 % v drzavah v razvoju.

-        -  Druzinsko kmetijstvo zagotovi 75 % kmetijske proizvodnje in doseze do 80 % povprasevanja na notranjih trgih.


Sprasevali smo se ali je mir mogoc, ce 15 % ljudi na svetu obvladuje 80 % svetovnega bogastva? Preteklo leto nas je bilo na planetu Zemlja 60 milijonov vec, 60 milijonov ton psenice pa je bilo premalo. Ali to lahko res traja, koliko dolgo se? Ljudje, ki trpijo lakoto danes predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva. Ne nehajte ponavljati odgovornim za vaso prihodnost: manj orozja in vec orodja za obdelavo zemlje. Za vse. Manj bomb in vec kruha. Za vse!

Delite z drugimi, da boste ljubljeni. Razorozite se, da lahko ljubite. To so pogoji za prezivetje!



Ni komentarjev:

Objavite komentar