nedelja, 15. maj 2016

Po poti Duha

Stopili smo v jesen in tako tudi narava pripomore, da je prijetno postati kak trenutek dlje v cerkvi, pred milostno podobo priljubljenega svetnika ali v zavetju tišine iskati stik z Duhom, ki vse poživlja. V času po Veliki noči so se ponovno začela peš romanja do svetišča v Aparecidi, ljudje prihajajo tako od blizu, kakor od daleč. Premagujejo tudi po 1000 kilometrov in več v zahvalo po dobljeni milosti ali s priprosšnjo za spremembo v življenju. Pobožnost teh romarjev gani srce.


Romarji proti Aparecidi, foto:MAK


Marija je z Jezusovimi učenci prosila, čakala in prejela Svetega Duha in tudi danes je ona, ki zbira svoje otroke.  Naš Gospod pa je velikodušen in pošilja Duha iz roda v rod. Ne gleda na barvo kože, starost, versko ali politično prepričanje ali kako drugo zunanjo posebnost. Gospod gleda na in v srce. In vlije Duha tistim, ki iskreno iščejo in želijo izbirati pot Dobrega. Duh je dan vsakomur, ki živi zapoved ljubezni, ki jo je zapustil Jezus na križu, ko je ljubil do konca in v usmiljenju do vseh, izdihnil svojega Duha. 


Sveti Duh v podobi goloba. Foto: MAK

V nedeljo pred Binkoštnim praznikom v Braziliji Cerkev začenja obhajati “Teden za edinost Kristjanov”. V molitvi in prizadevanju da bi bili vsi eno nas lahko le Duh Enega Boga napravi brate in sestre med seboj. Prav tako je ta teden po krajih naše dežele začela potovati Olimpijska bakla. Ogenj, ki je prispel iz Aten simbolično potuje in navdihuje za vrednote sodelovanja, miru in edinosti. Ogenj je nekaj, kar daje toploto, daje znamenje živosti in navzočnosti. Ko so prve misijonarke prišle pred dobrim stoletjem in pol v Ameriko je bil svetilnik tisto znamenje, ki jih je usmerilo na varno obalo, da so od tam odšle naprej in odnesle oznanilo Božjega Duha med narode, do skrajnih mej sveta.

Olimpijska bakla, foto: splet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar