nedelja, 30. november 2014

Deset adventnih zapovedi


Odpri vrata svojega srca
Gospod se sklanja in prihaja, zeli ostati med nami. Zeli biti pri tebi. Od nekdaj. Je Bog, ki zeli vzpostviti dialog s teboj, zavezo prijateljstva, ponuja ti resenje. Ne zapri vrat svojega srca, Bog trka nanje.

Spostuj zakone in pravico
Svetopisemska besedila v casu Adventa usmerjajo pogled v novo prihodnost, v novo nebo in novo zemljo, ki jo obljubja Mesija. Njegov prestol je utemejen na zakonu in pravici, na miru in bratskem sozitju. Bozje kraljestvo je v tem da, “ljubimo usmiljenje, se vadimo v pravicnosti in zivimo v Bozji navzocnosti”.

Bodi cujec in ne raztresen
Kdor pricakuje, naj ostane pozoren, cujec, v pripravljenosti. Poznamo tri Bozje prihode:  bozic, ob koncu sveta in v nasem vsakdanjiku. Potrebno je, da smo bistri – da uporabljamo zdravo pamet, povezani in v sintoniji z Bogom, v njegovi navzocnosti. Razburjenje, hrup, raztresenost nas oddaljujejo od molitve, odvracajo od tisine in tako tudi od cujecnosti. Smo obtezeni in imamo tisoc obveznosti, prevec utrujeni, apaticni in indiferentni do Boga in bliznjega. Cujte, kajti ne veste ne ure ne dneva!

Odvrni se od slabih potov
Advent je cas spreobrnenja. Slaba pota vodijo v pogubo. Cilj, kompas, smer nasega zivljenja je Jezus. Je cas, da izstopimo iz sebe,  "gremo ven", da se odpovemo egoizmu. Advent je cas romanja, priblizajmo se drugim, pristopimo k bratom in setram, priblizajmo se Bogu, ki se nam bliza.

Pripravi se na prihod
Mamica se pripravlja na rojstvo otroka, kuharica pripravlja obede, nevesta se pripravlja na poroko. Vse, kar je pripravljeno ima uspeh. Tudi mi se moramo pripraviti na Bozji prihod, odpovejmo se jezi, ljubosumju, sebicnosti. Pripravimo jasli, da sprejmemo Dete. Pripravimo jasli svojega srca. 

Poslusaj glas, ki te klice
Poslusaj glas, ki te klice. Glas vpijocega v puscavi – glas Janeza Krstnika nas vabi k tisini, k poslusanju, k meditaciji. Glas nas vabi, da bi se na trenutke ustavili, utihniti, obcudovali in plavali proti toku potrosnistva, raztresenosti, hrupu. Advent je cas nekaksne puscave, kjer se lahko Bog na samem sreca s teboj in ti govori na srce!

Rodil se bo otrok
Marija je noseca, spocela je od Svetega Duha in zahvaljujoc svoji veri. Advent nam da misliti na spocetje, na skrb, na spostovanje in varovanje novorojencka, pripravlja nas za velikodusnost sprejemanja zivljenja. Zarodek je eden od nas, je zivo bitje, je otrok. Jezus je bil tudi zarodek in Marija je skrbela zanj.

Ziveti cas, ki ti je podarjen
Advent je poseben cas. Kaj pocnemo z nasim casom? Potrebno je ziveti danes, ta trenutek z intenzivnostjo, zavedanjem in veseljem. Zavejmo se, da cas bezi, zivljenje je kratko, tudi konec bo prisel. Posvetimo nekaj casa sebi, blizjim, posvetimo cas Bogu. Znotraj casa se ustvarja zgodovina in sprejema odresenje.

Obisci ali pojdi na srecanje
Obisk in srecanje sta kot dve stopali, na katerih temelji Adventni cas. Sprejmemo obisk Boga in se v tem znamenju odpravimo na obisk k sosedom, v bolnisnice, v zavode za ostarele, ... Misijon je odvisen od obiskov. Obisk zagotavlja izkusnjo srecanja, vzpostavi dialog, podelitev, pogovor, blizino.

Sodeluj na molitvi devetdnevnice
Ali lahko v tem Adventu iz nasih ulic, blokov, gospodinjstev ustvarimo neko sirso druzino? Izkusili bomo veselje, ki prihaja iz sodelovanja, podelitve in si ustvarili nova prijateljstva. Premagajmo osamljenost, egoizem, zapuscenost in stkimo nove odnose v sozitju med nami in z Bogom. Molitev povezuje.

Povzeto po zapisu g. Orlanda Brandes
nadskofa iz Londrine, Brazilija




Ni komentarjev:

Objavite komentar