nedelja, 15. junij 2014

Zmagovita ekipa



Mehka zelenica, vedno skrbno urejena in negovana. Na njej se dopoldan rekreirajo starejsi gospodje, v popoldnevu je na vrsti mladina in otroci. Zvecer, ko se ze naredi mrak in prizgejo mocni reflektorji pa se v izbranih dresih na igriscu pojavijo tisti ta pravi nogometasi. Velik stadion je oddaljen le dobrih sto metrov in veter v valovih prinese tekmo dobesedno v neposrednem prenosu. Ce se povzpnem na hisno teraso pa jo lahko celo gledam.

Foto: splet

Sopihanje igralcev, glasni vzkliki, spodbudno ploskanje, zvizg sodnikove piscalke in krik, ko se zatrese mreze je te dni hvalezna muzika miljijonom navijacev po svetu. Statistike pravijo, da je nogomet najbolj priljubljena skupinska igra. Vedno so mi bili navdih igralci, ko so se v dezju, zgoci pripeki, prahu ali snezni nevihti podili za okroglim usnjem. Nogometna ekipa je zame v neki meri navdih za skupnostno zivljenje: timski duh, sodelovanje, upostevanje pravil, enake uniforme, kapetan, disciplina, napad – obramba, do zmage se pride skupaj, ob porazu si delezimo posledice in igra je javna je na oceh publike.

Foto: splet

Pred casom mi je znanec na Facebook, ko je izvedel, da odhajam v misijone v Brazilijo napisal sledece priporocilo: Spoštovana! Vas osebno ne poznam vendar vam želim uspešno delo v Braziliji. Sem iz Argentine in živim v Ljubljani že več kot 10 let. Zagotovo se boste znašli v tujem okolju, ki je blizu mojega rodnega kraja, Buenos Aires. Obvezno se morate naučiti osnove nogometa, če jih še ne obvladate. Tako boste hitreje blizu brazilskih src, ki bodo v 2014 gostili svetovno prvenstvo v nogometu. Lep pozdrav in kapo dol”. No, nekaj osnovnih pravil poznam, je pa res, da sem se pripravljena se kaj nauciti :-).


Foto: splet
Ko sem danes premisljevala in se zatopila v skrivnost Svete Trojice sem se kar hudomusno nasmehnila, ko sem pomislila kako dober tim so – je ta nas Bog. Bog, ki igra ekipno, ne dela nic na svojo roko, ampak je prvak v sodelovanju, timskem nacrovanju in izvedbi. Je odlicen v napadu in v obrambi, kako sele v preigravanju nasprotnika. Njegov vecni nasprotnik je Zlo, ki zeli biti kakor Bog, pa mu nikakor ne uspe. Njegovo igrisce je tako teritorij zemeljske oble, kakor nebeska prostranstva. Vsakic, ko zadane gol je storjeno dejanje ljubezni. Goooool! V elitni ligi pa igrajo vsi tisti, ki so prestopili nebeski prag in so si priskrbeli dragocene vstopnice, ki nikoli niso razprodane in so vedno na voljo.

Foto: splet

In se spomin na Afriko. Na prasne angolske ceste, kjer so se v ribiskem Cacuacu bosonogi fantici podili za zogo. Za posebno zogo. Nogavica, ki je bila natlacena s cunjami je povzrocala neizmerno navdusenje in nemalokrat so bili dnevi v njeni druzbi edino, kar so ti otroci razumeli za veselje. Ni bil pomemben gol, kolikokrat je napadalec ze tik pred golom usmeril zogo nazaj v obrambo, le da se je igra nadaljevala, da je dal lahko gol tudi nekdo drug, da je v ospredje prisel tisti, ki je bil manj spreten ali bolj pocasen. To je pravo veselje! Narediti veselje nekomu drugemu! “Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina”; in kadar ljubimo nas ni strah zgubiti, ker zelimo, da zmaga tisti, ki ga ljubimo!

Foto: splet


Ni komentarjev:

Objavite komentar