nedelja, 19. januar 2014

Salesianamente



Zacelo se je z Vezilom, ki letos Salezijansko druzino vabi v poglabljane duhovnosti. Podaril nam ga je Don Pascual C., ki se je simpaticno pohvalil, da je letosnje pac eno najboljsih. Ob zakljucku svojega rektorata nam zeli podariti bistveno; srce Don Boskove duhovnosti, ki je pastoralna ljubezen. Daj mi duse, drugo vzemi! Ali z drugimi besedami "vse v vecjo Bozjo slavo in za resenje dus".


 


Danes so se v Rimu zakljucili dnevi salezijanske duhovnosti, v popoldnevu pa je papez Francisek obiskal salezijansko zupnijo Jezusovega srca, ob boku postaje Termini. Zelo, zelo salezijansko, v mesecu januarju, ko je koledar poln godov salezijanskih svetnikov; 15. Bl. Alojzij Variara, 22. Bl. Laura Vicunja, 24. Sv. Francisek Saleski, 30. Bronislav Marckiewicz in 31. Sv. Janez Bosko.

Francisek ob sprejemu v zupniji "Srce Jezusovo", foto: PCV


V petek, nam je na Pisani Don Valerio Baresi, ravnatelj salezijanske skupnosti na Terminiju povedal, da so trikrat pismeno povabili Franciska naj jih obisce. Vedno je delikatno odgovoril, da obiskuje zupnije, ki so na periferiji, torej na obrobju in ne te, ki so v centru. Ko pa je izvedel, da se v zupniji trudijo s pastoralo emigrantov, da se vse od leta 2000 naprej trudijo, da bi zupnijo ponovno zasedli mladi, oziroma naselili z mladimi, se posebaj tistimi, ki se spopadajo s tezavami, je povabilo sirokosrcno sprejel. Obisk se je zgodil torej prav na nedeljo, ko Cerkev moli in spremlja situacijo stevilnih migrantov in beguncev. Velik dan za celo salezijansko druzino, za sinove in hcere sv. Janeza Boska. Le ta je na povabilo takratnega papeza gradil svetisce Jezusovega Srca in kot berac hodil po Evropi in prosil sredstva za to svetisce. Med tem se je dokoncno iztrosil, v kroniki je zapisano, da so bili njegovi svetovalci vsi proti tej gradnji, za je bil le en glas in ta je bil Don Boskov.

Dnevi salezijanske duhovnosti, Mati Yvonne, Don Pascual, foto: SDB.org

Danes je to zupnija, ki je sicer v centru mesta, deluje pa izrecno za potrebe cloveka, ki zivi na periferiji. Skrbijo za mnoge, ki najdejo zatocisce v blizini zelezniskih tirov. Med njimi so tudi stevilni mladi. In danes je klic za salezijansko druzino tudi klic, da odidemo na periferijo, med mlade. Mladi so kakor druge sibke skupine; vdove, bolni, begunci tisti, katerim je potrebna posebna skrb. To je z danasnjim obiskom potrdil Francisek.


Kupola svetisca s kipom Srca Jezusovega, foto: Cri Cam


Drugic pa kak utrinek vec o vsebini samih dnevov salezijanske duhovnosti, o pricevanjih in o fantasticnem mjuziklu, ki so ga izvedli postnovinci iz salezijanske skupnosti Nave. Januarja se ni konec.


Ni komentarjev:

Objavite komentar