nedelja, 28. junij 2015

P kot Peter, Pavel, pastorala in počitnice

Na koledarju je 29 junij. Ponedeljek in predzadnji dan šole. Praznik apostolov Petra in Pavla, tukaj pa smo ga praznovali ze včeraj, prav iz pastoralnih razlogov. Duhovniških posvečenj ni, ker so v glavnini od sredine decembra, do konca januarja. Še jutri torej in počitnice tja do konca julija se bodo začele. Danes je sicer vsaj za tretjino manj živ – žava, jutri pa bo še kakšen šolar manj zavil v hram učenosti. Pošteno si zavijam šal okrog vratu in sedim zavita v toplo jakno v svojem pastoralnem uradu. Vrata so seveda odprta na stežaj, saj je to prostor za mlade in tukaj je njihov drugi dom. V enem kotu je na tepih postavljena mehka zofa z mizico, kjer se da prijetno kramljati, v drugem kotu je okrogla miza za sestanke, načrtovanja... In vrata so nastežaj odprta, četudi je mraz. Ker sledi vedno obvezen “Oi, Irmá Met(i)ka”, ko skupine šolarjev odhajajo v učilnice. Mnogi se ne zadovoljijo le s pozdravom na daljavo, obvezno mora slediti objem in dotik. 

Me je kar presenetilo, da so temperature padle tudi tja blizu ničle in se lahko pogreješ pretežno le na dnevnem soncu. Hiše tukaj pač nimajo izolacije, okna so kovinska in mraz se vsili skozi vsako luknjo, ogrevanja pa tukaj ne poznamo. Tako me je v pregovorni vroči Brazilij že dosegla gripa, zavijam se v topel šal in pomislim na vse tople puloverje, ki sem jih pustila doma, misleč, da mi bodo tukaj le v napoto. Klimatske spremembe se poznajo tudi tukaj. V provinci Sveta Katarina pa so temperature padle tudi na pet stopinj pod ničlo.

Pripravljam se na osrednji dogodek počitnic. To je Misijonski teden, skupaj z dijaki višjih letnikov. Celo leto se zbiramo in preko različnih pobud urimo tako nase srce, kakor roke, da bodo odšle brez srahu v službo bližnjemu. Dopoldnevi so namenjeni oznanjevanju, po domovih bomo prinašali blagoslov in vabili k molitvi celo družino. Popoldan je namenjen oratoriju na mestnem trgu, večer pa različnim verskim obredom in pogovoru z mladimi. Ko se vrnem pa bo na tem mestu nova izkušnja več podeljena tudi z vami. 


Mladi na misijonu. Foto: splet

Ni komentarjev:

Objavite komentar