nedelja, 20. julij 2014

Na njivi



Pred dvema tednoma sem se vozila po Prekmurju. Prostrana polja, sama ravnina, tako, da se je oko lahko res odpocilo v zlato rjavih odtenkih. Menjavale so se podobe soncnic in zitnih polj. Po kolovozni poti se je okorno in pocasi peljal gromozanski mlatilec. V njem je sedel en sam clovek. Zanjec, ki ni imel v roki srpa in vrvic, ampak je le s pritikom na gumb zavrtel mlatilno kolo in prva stebla so polegla po tleh. Ptice so v velikih jatah zapuscale obilno pojedino in se odpravljale drugam.



Foto: splet

Nas avto pa se je ustavil pred stavbo v Turniscu. Tukaj so doma klarise, redovnice sv. Klare in na vratih nas je objel pozdrav miru in dobrote. Fasada je bila se surova, pred vrati kapele je cakalo zidarsko dvigalo. Tisina, ki nas je navdala nas je pripravila na vstop, za vrati nas je cakal Jezus, izpostavljen v Najsvetejsem zakramentu. Odet v zlato monstranco in ves bel in svetal se nam je razodeval okrasen s poljskim cvetjem in razcvetelimi rdecimi vrtnicami. Pokleknili smo in ga castili v tisini. Tukaj se dogaja drugacna zetev, tukaj se moli, da bi duse zorele za Boga in znale na polju zivljenja vztrajati tudi med zlim. Zlo, ki se zna pritlehno priplaziti in v tisini oviti mlade korenine in jim vzeti dih zivljenja tudi danes na mnoge nacine raste in razpreda svoje lovke. Nima ne prve in na zadnje besede, kajti Zanjec, tisti, ki bo zadnji v roke vzel biljko cloveskega zivljenja bo presodil. S. Gabriela Celina mi je ob slovesu dejala; vedi, ko bos v stiski in ti bo tezko, takrat se spomni, da sredi noci vstanem in grem pred Gospoda ter molim tudi zate.


Draga sestra Gabriela Celina moli, da bi dobro lahko zorelo in se sirilo, da bi tudi med Hudim upanje in blagoslov zivela. Moli, da se iz vsakega padca in ponizanja lahko cesa naucimo in vstanemo. Moli, da nikogar ne bi obsojali in se s tem notranje zastrupljali ter tako oslepeli za lepoto in veselje. Moli, moli, moli …


Pot nazaj je bila v zatonu zlatega sonca. Stroj z zanjcem je za seboj puscal urejena polja. Le se sem in tja je bilo opaziti kaksno ptico, ki je iskalo odpadlo zrnje. Zemlja je dala svoj sad. Psenica gre v zitnico, v mlin, v pec in na mizo, da jo bo v hlebu mati razdelila otrokom, duhovnik pa posvetil v Jezusovo telo in nahranil duse. Ljulka pa se je posusila ali zazgala in od nje ni ostalo nic. 

Foto: splet

Ni komentarjev:

Objavite komentar